Skip to main content

Tečaj filmske umjetnosti

Tečaj filmske umjetnosti dugogodišnji je i najznačajniji edukativni program Kinokluba Karlovac. Pretežito je namijenjen srednjoškolcima, a provodi se tijekom nekoliko mjeseci. Početak provedbe je u listopadu. Kroz Tečaj filmske umjetnosti polaznici dobivaju osnovno teorijsko filmsko znanje te kroz praktičan dio uče o procesu stvaranja filma i svih faza produkcije. Rezultat je film nastao kao produkt timskog rada uz mentorstvo dugogodišnjih članova.

Izvoditelji su dugogodišnji članovi organizacije koji se kontinuirano educiraju o filmskoj umjetnosti i neformalnom obrazovanju. Izvoditelje se potiče na odlazak na druge edukacije kako bi kapacitirali sebe i organizaciju. Osim zaposlenika udruge uključuju se studenti ADU i i srodnih studija koji su i sami položili Tečaj filmske umjetnosti. Na taj način daje se prostor mladima da prenose znanje uz podršku mentorima. Uz to poziva se i vanjske stručne suradnike na gostujuća predavanja.

Tečaj filmske umjetnosti ima unaprijed postavljene ishode učenja, a to su:

  • korištenje filmske opreme te alata za postprodukciju
  • razumijevanje filma kao umjetničkog djela, ali i aspekta tehničke kulture
  • samostalnost u izradi filma
  • razvijanje kritičkog razmišljanja
  • stjecanje građanskih kompetencija koristeći film kao alat

FilmEk

Gostujuće projekcije održavaju se diljem županije više godina i u sklopu obilježavanja EU tjedna. U Vojniću, općini u samom centru Hrvatske, već duži niz godina (uz potporu HAVC-a i u suradnji sa Općinom Vojnić) uspješno realiziramo projekt Filmski Uskrs i Vaskrs. To je edukativni filmski projekt, odlično prihvaćen u lokalnoj zajednici te smo odlučili u taj model uključiti i susjedne općine.

Tako je u Filmek uključena Općina Plaški, koja već više godina ima kino i postoji filmska publika, kojoj ćemo provedbom ovog projekta omogućiti osim pasivnog i aktivno gledanje filmova, kroz edukacije i upoznavanje sa filmskom kulturom, a mlađim korisnicima približiti proces snimanja jednostavnih filmskih radova.

Projektom će se spojiti dvije komponente – razvoj publike kroz učenje o filmskoj kulturi i društvenu komponentu kroz osvještavanje o važnosti očuvanja prirodnih bogatstava koja nas okružuju.

Radionice za obrazovne djelatnike

Od ožujka 2013., započeo je odvojeni projekt, ciklus edukativnih radionica koje se održavaju u suradnji sa osnovnim i srednjim školama (radionice igranog i animiranog filma sa OŠ Dubovac, OŠ Grabrik, OŠ Dragojla Jarnević, Gimnazija Karlovac, SŠ Duga Resa…).

Radionice su namijenjene i obrazovnim djelatnicima i ovim putem pozivamo sve zainteresirane za suradnju da nam se jave kako bismo na vrijeme isplanirali buduće suradnje.

Volonteri

Posebnu pozornost pridajemo radu s mladima i volonterskoj djelatnosti. Kinoklub je organizacija koja je nastala kao rezultat volonterskog angažmana filmskih entuzijasta, te je jedan od glavnih ciljeva prijenos znanja starijih članova na mlađe generacije. Osim toga volontere se aktivno uključuje u organizaciju festivalskih programa gdje se prati njihov rad i napredak.

Volonteri u Kinoklubu mogu zatražiti Potvrde o volontiranju, mentorsku podršku koordinatora_ice volontera te nova iskustva koja osim osobnog razvoja mogu pomoći i pri zapošljavanju pogotovo u srodnim područjima djelovanja.

Radionice i projekti

Podcast Zvučni val

Podcast Zvučni val novi je naš projekt, realiziran uz podršku Zaklade Kultura nova. Nastao je kao rezultat edukacijskog i radioničkog programa u Kinoklubu Karlovac. U njemu sudjeluju mladi polaznici iz više srednjih škola: Srednja škola Duga Resa, Ekonomsko-turistička škola, Glazbena škola Karlovac i Gimnazija Karlovac. 

Ovo je novi format emisije koji uključuje i video zapis, nakon nulte epizode sa članovima popularnog karlovačkog sastava Prazan stan, objavljene u svibnju 2023. godine, koju je moguće poslušati na poveznici.

Epizode su emitirane u mjesečnom ritmu, objavljene na YouTube kanalu Kinokluba Karlovac.

Filmski kvizovi

Filmski kvizovi organizirani su za sve zaljubljenike u film, održavaju se u dvotjednom ritmu i odlična su zabava te prilika za filmska druženja i razgovore o filmovima i filmskim zanimljivostima. Voditelji su članovi Kinokluba Karlovac. Pozivamo sve zainteresirane da prate najave i pridruže nam se.

 

Radionice analogne fotografije

Radionice analogne fotografije pripremljene su i tradicionalno se održavaju s ciljem edukacije mlađih generacija kako u tehničkom, tako i u vizualnom smislu. Proces izrade crno bijelih fotografije prikazan je u svim fazama, uz kasnije izlaganje radova nastalih tijekom radionice. Voditelji Pavle Kocanjer i Marinko Marinkić talentirani su i uspješni mladi snimatelji, koji prenose svoja iskustva i vještine upravo na temelju

Kinoklub Karlovac je od 2023. godine nositelj oznake kvalitete Skockano – skup standarda i kriterija provedbom kojih organizacija jamči kvalitetu svojih neformalnih obrazovnih programa. Kinoklub Karlovac je oznaku kvalitete dobio za svoj dugogodišnji program Tečaj filmske umjetnosti, koji je temelj filmske edukacije mladih na području Karlovačke županije.